OS tools

Heel wat software draait uitsluitend op Windows, zoals Radio Mobile, NBEMS en AGW packet engine.

Wanneer er hardware gekoppeld wordt , is dikwijls een "windows only" driver beschikbaar, waardoor er weinig opties over blijven, denk maar aan bepaalde soundcard interfaces, Hytera drivers etc.

Wanneer men een computer op batterijspanning wil gebruiken voor digitale communicatie, komt een NUC (network utility computer) als mogelijke oplossing uit de bus.
Deze setup laten je toe om een volledige windows 10 Pro op een volwaardige computer te draaien vanaf 12v en met een vermogen tussen de 6W en 12W.
Zo blijft je laptop of desktop PC ter beschikking voor het grotere werk.

Android apps zijn er in geuren en kleuren, ook voor de radio amateur.

  • Swiftkey, voor predictive typing

  • Echolink, om via het netwerk radioverbindingen te maken

  • Elia4cast, voorspellingen van de toestand van het hoogspanningsnet

  • uSipServer, een volwaardige VOIP telefoon centrale

zijn er maar enkele om te vernoemen.

Het gebruik van wifi voor LAN en WAN verbindingen maakt een fundamenteel onderdeel uit van ons dagelijks leven.
De modules van Ubiquiti UBNT, zoals de Nano stations en het AirOS firmware gebeuren, zijn voor weinig geld goed te gebruiken in allerhande toepassingen.

Je eigen local wifi LAN maken met een mogelijke WAN verbinding via de ethernet interface, maken van deze "battery powered" stations een sleutelpunt in de uitbouw van een off-grid control center.

Niet het eenvoudigste maar wel het goedkoopste operation systeem heeft Linux, met al zijn varianten de status van "primary freeware development" systeem gegeven.
Je vindt dan ook heel wat software voor radio amateurs op een linux omgeving.

De setup van een Lubuntu 20.04 op een NUC Z83 II wordt hier volledig beschreven.
Er zijn andere distributies die voor wat oudere hardware zinvol zijn, zoals Puppylinux.

SystemRest, Python, Java, X11vnc, NTP zijn enkele tools die je nodig hebt voor het draaien van softwares zoals nanoVNA-Saver, SimSmith of Virtual box met een oude XP, zodat je toch nog vanuit je Linux enkele Windows only toepassingen kan draaien.

Het gebruik van specifieke radio software zoals RTLSDR, WSJTX, GQRX, FLdigi of OpenWebRx, waar je een RTL-dongle kan laten gebruiken als breedband ontvanger voor meerdere gebruikers via het web, zijn maar enkele toepassingen.