SDR radio

SDR of Software Defined Radio, is niet meer weg te denken uit de radioamateur wereld.

Je clublokalen nu "remote" open stellen, zodat je vanop op afstand kan gebruik maken van de uitrusting, wordt eenvoudig mogelijk.
Met software als
OpenWebRX als remote luister station zijn er reeds verschillende stations in België actief.

Wil je zelf zulk een station opzetten, neem dan een kijkje op onze Linux tools website, waar software zoals GQRX, WSJT-X en FLdigi samen met een RTL-SDR worden gebruikt om de klus te klaren.

Ook binnen de Windows omgeving vind je zulke tools.
Het gebruik van een
NUC mini computer als "headless" station, gekoppeld aan je radioapparatuur en remote toegankelijk, zorgt er voor dat je "dagdagelijkse PC" ontlast wordt en je zelfs op batterij je station kan gebruiken.

Wil je zelf aan de slag met GNU-RADIO, neem dan contact op met SDR Belgium.

Door gebruik te maken van modules zoals HackRF, RTL-SDR, KiwiSDR en andere beschikbare hardware platformen en dit te combineren met software op een PC, zoals GNU Radio en GRC (Gnu Radio Companion) wordt het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het maken van een SDR radio ontvanger en de gekste modulatievormen "in software" te definiëren.

De open osmocom bibliotheek vormt de eerste interface naar de hardware, waarna alles via GNU Radio verder wordt afgehandeld.

Zo wordt je ontvangst niet meer beperkt tot AM, FM en USB omgezet naar audio, maar kan er rechtstreeks digitale ontvangst en decodering als eindresultaat uitkomen.